![]() |
Copyright Pietersma
Diensten / GPS-Expert.nl 2007 - 2025
|
Als u een Garmin kaart voor uw toestel wilt kopen, kies dan alstublieft voor de CD/DVD variant. De (micro)SD-card variant kan namelijk alleen in uw toestel gebruikt worden en met de CD/DVD kunt u de kaart op de computer en in uw toestel gebruiken.
Niet: Wel:
Zeker tijdens een binnencursus komt u er al snel achter dat werken met de kaart op de computer juist reuze handig is. Hiermee kunt u uw routes en tracks controleren op een groot scherm.
De inhoud van de SD-card is niet te kopiëren naar uw computer!
De enige reden om toch voor een kaart op (micro)SD te kiezen is als u niets met de PC wilt doen, de kaart tijdelijk wilt gebruiken en daarna wilt doorverkopen, of dat u de kaart op micro(SD) in meer dan 1 toestel wilt kunnen gebruiken. De DVD versie kan namelijk maar aan 1 toestel gekoppeld worden, de (micro)SD kaart is in alle ondersteunde toestellen te gebruiken.
Ondertussen weten we dat de kaarten op SD-card wel op de PC en Apple te gebruiken zijn, maar dan alleen in het programma BaseCamp van Garmin en alleen als het toestel en/of SD-card continue aan de PC blijven gekoppeld.
Welke kaarten van SD of GPS kan ik in BaseCamp gebruiken? [1]
In bijna alle TomTom toestellen is de reisplanner aanwezig, dus alle modellen 300, 500, 700, 900 en Rider, maar ook in de XL en XXL series.
Ook de TomTom Navigator in iPhone of op PDA kennen de reisplanner.
De TomTom One serie kan deels gebruikt worden, namelijk alleen versie 1 en 2 hebben de beschikking over de reisplanner, ONE v3 en later niet meer. Een ONE XL of ONE IQ heeft ook geen reisplan.
De instapmodellen van TomTom hebben geen reisplanner en zijn dus alleen geschikt om van A naar B te rijden. Gemiddeld gezien zijn alle modellen beneden de € 200,= niet voorzien van de Reisplanner.
Samenvattend:
Wel: Bijna alle TomTom toestelen, incl. PDA versies.
Niet: TomTom GO 1000, VIA LIVE, ONE v3, ONE v4, ONE XL, ONE IQ, Start, XL Start(2), XL IQ Routes(2), iPhone App 1.5.
Bij de GPS toestellen worden tegenwoordig geen handleidingen meer geleverd. Er zit meestal alleen een Snel gids bij waarin het nodige staat.
De normale handleiding kunt u vinden in Adobe Acrobat (PDF) formaat op de website van Garmin Nederland. Na ophalen kunt u die op de computer bewaren en lezen of uitprinten.
Nederlandse handleidingen van Garmin toestellen zijn hier te vinden. [2]
In een aantal Garmin toestel is de handleiding in het toestel aanwezig. Als u 1 van de volgende modellen bezit, staat de handleiding in uw GPS:
Als u uw GPS aansluit op de computer (Windows of Mac) gaat uw GPS zich gedragen als een USB-stick en kunt u en op zoek gaan met de Verkenner of Finder naar de folder \Documents\ op uw toestel. Hierin staat het document Start_Here en als u daarop dubbelklikt, zal u de mogelijkheid geboden worden om de handleiding en snelgids van uw toestel op te zoeken.
De handleidingen zijn in PDF formaat.
In het kort is Geocaching niets anders dan schatzoeken. De "schat" die door iemand anders is verstopt en via een GPS coördinaat is op te sporen. Het heeft dus een spel en uitdagingsfactor die wandelen/fietsen in een vreemde omgeving een extra dimensie/uitdaging geeft.
Cache betekent: tijdelijke opslagruimte
Na vinden van de cache vul je het logboek aan en haal/stop je er optioneel nog een kleinigheidje in. Thuis voer je op de Geocaching site je gegevens in en meld je de cache als gevonden.
Vele caches zijn gewoon gemarkeerd met coördinaten en na invoeren van een Waypoint (of Favoriet) te vinden, Dan ben je op locatie, maar dien je nog wel de cache daadwerkelijk te vinden met je ogen en handen.
Sommige caches zijn complete puzzels, waarbij je een pad dient af te leggen om onderweg iedere keer het volgende coördinaat te verkrijgen.
Dit Youtube filmpje geeft een goede indruk wat geocaching is:
Kijk op www.geocaching.nl [3] en www.geocaching.com [4] voor de caches en meer info.
Er is een hele lijst met de Garmin auto GPS toestellen die het laden van routes ondersteunen, bij sommige toestellen is het voldoende om vanuit Garmin MapSource of Garmin BaseCamp een route naar het toestel te sturen en dan te zien in het teostel.
Bij sommige toestellen dient u bewust via Extra (of sleuteltje) - Mijn Gegevens - Importeren Gegevens - Routes - aanvinken en dan de route te importeren.
Indien de routes geladen zij worden die meestal zicht baar onder Waarheen - Aangepaste routes en bij sommige toestellen is het Extra - Aangepaste Routes
De meest actuele lijst is hier bij Garmin [5] te vinden waar de betreffende types Streetpilot, Quest, nuvi, zumo en Live genoemd staan.
Links:
[1] http://forum.gps-expert.nl/viewtopic.php?p=1446#1446
[2] http://www.garmin.com/nl/support/
[3] http://www.geocaching.nl
[4] http://www.geocaching.com
[5] http://support.garmin.com/support/searchSupport/case.faces?caseId={9bca0be0-5f38-11dd-c66b-000000000000}